Gamle retter fra Dalstråka/ og ellers...


Mat tradisjoner.
11.04.17.
Ta jordskokken opp fra jorden når du trenger den og lag en deilig suppe med tilbehør som en liker (søk på jordskokk så finner en mange ting en kan bruke den til) Jordskokken brukte de lenge for poteten ble vanlig. 



16.02.17
En enkel middagsrett som det tar kort tid å tilbrede.
Kokt lettsaltet/saltet svine legg, potetet med grønsaker,bruk krydder på kjøttet som en liker, kan det bli mer norskt. En god og kraftig måltid på en kald vinterdag.
31.03.16

Arme Riddere
var noe en laget for mange år tilbake av brød som en kan si at ikke var ny baket på noen måter. Men det var en måte å fornye brødet på og til en desert. 
Selv liker jegdet best med blåbær sylt, men det er smak og behag. Det er dem som har en salat til med frukt/grønnsaker en liker.
2 egg, 2dl melk, 2ss sukker, 1/2 ts kanel,1/4 ts salt.
Vispes godt sammen og la det stå 10 min så deien får trekke krydderet
legg skivene i en flat bolle og fordel deien på 6 brødskiver og la det å trekke noen minutter (kan stå i kjøleskap til dagen der på også) Steikes på middels varme til de er gylne og fine på begge sider.

 Blåbær sylt og plommer er en av min favoritt rene dererten og en vidunderlig smak.


13.08.15.

En rett for mannfolk når kona er borte en dag.
Det er som regel noen rester i frysen, i dag fant jeg noen biter med klippfisk. Tok da og kuttet noen rå poteter, gulrot, en liten løk og steikte det på pannen til det fikk den fargen og mykheten som jeg ville ha. Det tok ca. en halvtime. Hadde noe extra gressløk på og tyttebær. Denne rett hadde vi mye i tidligere tider, vi kalte den kort og godt «sop i hop»

Tørket Gressløk kan brukes i all type mat sor å få en mild og fin småk på en varmrett en vinters dag. Kapp løken opp i små biter og sett den inn i ovnen (Med varmluft) på max. 50 gr. La ovnsdøren stå på gløtt, ferdig tørret etter Ca.2 - 2,5timer. Oppbevares i et lukket glass på et tørt sted.

Fiskekarteng
ble også mye brukt med og uten fyllmasse, kun fisk var det beste.

Mårpølsesuppe
er en grei og lettvint måltid som en kan fikse på et øyeblikk.Det var en rett som ble mye brukt på kalde dager for den varmet godt. En tar de grønnsakene en har og kutter i passe størrelser og har i en gryte med vann i til de dekker grønnsakene ha i mårpølse etter som en vil ha en kraftig/mild suppe. Her må en bare føle seg frem. La den små koke til grønnsakene er kokt, noen liker dem best litt harde eller helt sundkokte. Det er også etter som en liker det. Tilsett krydder av alle slag som en liker.
Løk.småkuttet.
poteter
gullerot
kolirabi
ellers kan en ha i alt som en liker.
Må legge til at "Peder på Hauo" og "Grøsfjeld i Egersund" hadde den beste mårpølsen.








Sauehåve (smalahode)
Det er mange som sverger til sauehåve og kraften til å koke komper i .

kokes lett i 2-3 timer til kjøttet løsner fra skallen.


Rense det en skal bruke som "dott"i kompene
tunge og øynene (i glass skålen) er en delikatesse som nytes til en loff skive.


Må ha en eller to rulle pølser til Jul og Nyttår..

Heima laget så klart..




"Kakemenner"
var det vanlig at en baket lenge før Jul
for de var fine å true barna med mens en holdt på med andre ting og så var det lett og ta frem når det kom "folk" innom. De holdt seg friske og fine i ukesvis.

Foto

En god rett som ble brukt på 50 tallet
Torske hoder var noe som var en fattigmans kost når jeg ble fortalt at hode skulle gis til grisen som for. Men etterhvert som jeg vokste til så jeg at noen koste seg med hode, poteter, flesk, eller steikt løk . I dag kan jeg takke de som jeg seilte sammen med på M/S Pedro Queen, skipper fra Rægefjord,matroser fra Egersund , Åna-Sira og en spanjol for at det er en av mine favoritter. Mang en gang stoppet vi for å få torskeskaller fra danske fiskere i bytte av andre ting. Når de "erfarne" ombord spiste torske hoder så gikk alt ned de saug og spottet  ut bein. Joda, det er en rett som må spises med andakt og ett glass kald melk til..
Torske hoder (skaller)





Hu Sofie liker beina...


Flesk og eppler.
Det ble steikt mye flesk eller bacon og eppler på smågardene før

På høst og vinter var det vanlig at en fikk servert flesk og eppler steikt , de steikte flesket først og deretter tok de ut kjernehuset i epplene og la dem i steikefettet med lokk over i 5-6 minutter så krydret de dem meg kanel og sukker (eller sirup) og lot dem ligge og surre for seg selv til de var helt møre. Det ble også brukt kokt torsk i plassen for flesk eller litt av begge deler. Det var en himmelsk rett som både mettet og som var som "snop"




                                                  den må bare prøves, vil overaske i smak og nytelse...
                                                 
                                                          Stare/Kramsfugl.
Å holde i hevd gammel måte å fange Stare er flått, samtidig får en seg et herre måltid av de skjeldne.

Mange har det som en tradisjon å ha det en av juledagene eller før jul...








                                                                Røkt sild.
Nå er det tiden å steike røket sild med poteter og rømme. De som griner på nesen bør prøve , det er og blir en posetiv overaskelse for de fleste. Går veldig bra å holde silden over glørne på et lite bål i skogen/fjellet med en god brødskive med godt smør på.... Konge mat...








Blod pudding.
Blod pudding var en naturlig hjemmelaget rett på 50 tallet når de slaktet hjemme. Da var det barna som sto for røring av bloet. I dagene som fulgte så luktet det deiligt pudding og blod-komle. Når vi fikk den steikt fikk vi servert den med sirup eller strøsukker. Kan love at det var en sterk kost samtidig som en fikk melk servert rett fra kua.. Kan love at Kina mat kom ikke opp mot dette.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Flekkefjord en småby med "Vilje til vekst" (bilder vil bli lagt til)

Lundevannet - Sirdalsvannet