Kvinnebein inntar flyteriggene på Ekofisk..

Kvinnebein, mat, og godt stell.
30.o5.16.
Den siste hendelsen med helikopter som tok mange liv og skapte et nytt mørkt kapittel knyttet til «OLJO» var en stor tragedie. Det får en til å tenke tilbake til den tiden jeg skulle reise ut og måtte ha en helse erklæring fra Norske Chalk sin lege. Det var et kapittel for seg selv, ble henvist til en stol og bet om å kle av meg på overkroppen. Ikke unaturlig det hos en lege det. Da han så tattooene mine så han meg rett inn i øynene og sa: jo, ser du har hvert på sjøen så da tåler du vel å være noen uker ute uten å lengte hjem etter en uke? Jo, det skulle nå gå bra, svarte jeg undrende. Så var det tattooene sa han, de må jeg registrere og fant frem en papirblokk og penn. Du skjønner vel det? Det kan hende det skjer en kraftig eksplosjon eller at helikopteret faller ned og de må pele dere opp i enkelte faktorer. Da kan det være greit for de som skal sette dere i sammen for å få dere i rette boks? Der og da var jeg enig med han på måten han sa det. Men jeg kan si så mye at det var de som bare hadde en eller to turer så så du ikke mere til dem. Så det store spørsmålet, var legen ufin i sin fremstilling? Nei vil jeg påstå, han pekte bare på en ting som kan skje. Tragisk, unødvendig med ulykker så får en håpe at det var det siste helikopteret som falt ned.


Kjelland ulykken.
36 år siden i dag 27-03-2016. siden Kjelland ulykken i Nordsjøen, det var en fæl dag og være der ute da. Den etterfølgene dagen var et vond dag da Stuerten tok meg med på en runde i noen lugarer for å pakke personlige ting av arbeidere som "ikke ville komme tilbake" som han utrykte seg. Vi pakket personlige ting ned i små esker med mer eller mindre med andakt og stablet de pent ned i sorte sekker.. Vi kunne se på hverandre at det måtte bli minst mulig av denne jobben. Må vi bli spart for en slik ulykke i all fremtid så lenge det finnes en dråpe uti havet.

klikk på et bilde og få hele serien.

Bilder vil bli lagt til ettersom de dukker frem fra glemsen..

Arbeider  i «OLJO» som ble gravid?
Historien går tilbake til 80 åra da kvinnene fikk entre Nordsjøen  som verdige arbeidskollegaer til stor skrekk for noen få og til glede for mange. Som sakt tidligere så ble det en annen stander på flyte rigger og faste installasjoner.  Blomster på bordene duker for å gjøre det litt mere heimlig. Nå hadde det seg slik at det var stor mangel etter arbeidsfolk i Cateringen pga. stor aktivitet på Ekofisk. Noe som var en stor glede for alle oss som jobbet der ute. Men mange var bare en tur for de taklet ikke å være så lenge på havet vekke fra familie. Etter en tid ville kona prøve seg for hun hadde fått en forespørsel om hun ville prøve seg. Greit det tenkte jeg men vi måtte ha noen spilleregler som vi ble enige om. Personalsjefen og vi ble enige om at det ikke måtte opplyses om at vi var gift for på arbeidsplassen skulle vi være kollegaer og ikke par. Det gikk fint en tur men neste tur var det ører som hadde fått det med seg at vi var gifte og det måtte det gjøres noe med. Så ei fra fagforeningen tok opp saken med stuerten og skipperen på riggen at når de var gifte så måtte klart ha samme lugar. Så da var katten utav sekken. Men men, omsider med mange forviklinger fikk vi roet det hele ned med at var vi på jobb så var vi på jobb. Så det ble til at vi flyttet sammen. Rart var det for vi ville jo være anonyme  når vi var på jobb, selv om vi var gifte. Så det gikk som det måtte gå. Den eldste ungen våres reiste ikke ut i Nordsjøen, men bare hjem. Med andre ord han ble til der ute, og reiste ut noen ganger til bedriftslegen stoppet henne i 7-8 mnd. Var han den første som blir til på en flyterigg?   Må innrømme det var en fin tid i Nordsjøen og bare fine arbeidskoleger.
Hei.. første gang jeg var i Nordsjøen reiste jeg ikke ut men bare hjem... men jeg var flere turer ute.


 Safe Concordia

  


Til tider var det mye stress og greie episoder.
De som var og jobbet eller bodde på flyte riggene og måtte ta helikopter rundt til de forskjellige plattformene og jobb husker hvor trangt det kunne bli på bolig plattformen. Det krydde av folk i byssa, vaskeriet, kontorer, og i boligavdelingen. Alle skulle ha mat, seng, rene klær så noen ganger kunne det gå på helsa løs uansett hvilket firma en jobbet i. Når det var så mye folk så var det en assistent Stuert om bord som skulle organisere toppene av arbeide. Som sagt kunne det gå på stumpene for en gang var det en som røykte pipe som ikke fikk den hjelpen han mente han måtte ha for å få det til å gå rundt for det måtte gå fort. Han ble litt sur, kanskje med rette for det sprakk totalt for han så han for inn på kaffe rommet der Stuerten satt og ut brølte : Stuert nå har jeg lagt ut sjokolade biter som spor der du må kontrollere så går du deg ikke vill eller sulter på din veg. Stuerten ble hvis nokk blodrød i ansiktet og for etter mannen med pipen, det sies at hadde han fått tak i han der og da så hadde han blitt filleristet. Men heldig vis kunne vi alle le av hendelsen etter på. 


         
                                        Men til tider måtte de kunne slå tilbake overfor arrogante mannfolk
                                                            med stort hell.....................
                                                 
                                                   Å vente på "Vispen" etter 14 dager var lange minutter..






              Deilig å slappe av i vannet på kurs etter en 16 dagers tur med kjemping om rettigheter med et mansdominert miljø.....


Kvinnebein inntar flyteriggene på Ekkofisk og det var et kapittel for seg. Mange oyet og stønnet for det ville gå til helvete mente noen . Mesteparten så på det som posetivt. Den morgningen de første jentene skulle lande er en dag en aldri vil glemme, det luktet såpe ,barberingsvann og reine sokker i hver korridor og kontor ombord, Ja det var nesten som de kom med press i kjeledressen. Skal si det ble forandring. Køyklær måtte passe til putevar , bilder av lettkledde jenter fjernes, måtte jo ikke skjemme seg ut. Når de manlige arbeiderene entret spisesalene ombord luktet det som et  parafymari på "Kvadrat", jo det forandret miljøet i "Nordsjøen" til det bedre...






Kvile mellom all matlaging.





                                                                         Fritiden var en god tid etter 12t. arbeid.




                                         Det var godt for oss mannfolk å slappe av på fritiden

                                       

                                                        Mat var noe alle satte pris på.

                                                                       

                                                       Viktig med en hårklipp inn i mellom   
                                             



Etter 16 dager var det fint når vi satte beina på jorden etter helituren..



Det var ikke alltid like
enkelt når ny flyterigg skulle hentes mye måtte være med..



Små historier som piffet opp en travelt hverdag..

Konditoren og Skrubben.
Nå har det seg slik at alle i messen - byssen -skrubben måtte sammarbeide for at alle de hardt arbeidene på en plattform  skulle få maten og kakene til rett tid. Men noen ganger kunne en komme inn på diskusjon emner som kunne få tiden til å fly avsted men det gikk alltid bra. En diskusjon mellom bakeren og skrubben var om det var et liv eller døden, noe som bakeren var i god tro på att det var og skrubben mente bakeren var helt tom i håve som kunne mene så.Bakeren strålte og smilte for hans ønske var å bli en Ørn som sveve over alle. Det var ikke måte hvordan han la ut. Vi kunne se at skrubben var irritert over det gode humøret til bakeren. Han gikk så med rad rygg og henna i siden bort til bakeren,så han inn i øynene. Du, sa han, når vi kommer i land så skal det første jeg gjør...Å deg en øl ?smatt bakeren inn... Nei til Politiet og få lisens på Børse og tilladelse til å skyte Ørner..  








VIL TIL TIDER LEGGE TIL BILDER:::



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Flekkefjord en småby med "Vilje til vekst" (bilder vil bli lagt til)

Lundevannet - Sirdalsvannet